miercuri, 10 august 2011

Castelul Newschwanstein-regasire in odele lui Wagner

Castelul Neuschwanstein, monument al romantismului, se afla in sudul Germaniei, fiind nominalizat in finala competitiei celor 7 minuni ale lumii moderne.
A fost intemeiat de regele bavarez Ludovic al II-lea si a fost construit intre 1859 si 1892 de catre arhitectii Eduard Riedel, Georg Dollmann si Julius Hoffmann.
Tatal lui Ludovic al II-lea, Maximilian al II-lea, a locuit din 1832 in castelul Hohenschwangau, in apropierea locului unde astazi dainuieste magnificul edificiu. Tanarul rege Ludovic al II-lea a fost inca de mic atras de lectura si muzica, iar planurile castelului au fost inspirate  de decorurile operelor wagneriene "Löhengrin" si "Tannhäuser" iar apoi de "Tristan si Isolda" si "Inelul Nibelungilor", cat si de legendele ce inconjoara castelul Wartburg din muntii Padurea Turingiei.
Cladirea principala, un palat cu 5 etaje, are la parter, salile oficiale si camerele destinate personalului. Urcand treptele din turnul mare (60 m), se intra in camerele regale, decorate elegant. Ficare incapere, are fresce reprezentand scene cavaleresti din Ev Mediu. Temele romantice din Sängersalle, incaperea cea mai de sus a palatului, ii confera acesteia eleganta,somptozitate si rafinament: este o sala a carei frumusete o depaseste pe cea a modelului sau, din palatul Wartburg, unde se desfasurau festivaluri muzicale si care i-a inspirat lui Wagner opera "Tannhäuser".

Regele ii scria compozitorului despre planurile sale cu privire  la aceasta incapere: "Este una dintre cele mai frumoase sali pe care le vei vedea vreodata, cu atmosfera ei divina si inabordabila. De asemenea, vei gasi aici lucruri care-ti vor aminti de "Löhengrin" si "Tannhäuser". Oricum,in toate privintele, sala e mai frumoasa decat Hohenschwangau cel prihanit, an de an, de proza maica-mi. Zeii se vor razbuna pentru atata dezonoare si vor sta cu noi la taifas acolo sus, in aerul rarefiat". Chiar si astazi se mai tin concerte selecte in aceasta sala.
Regele s-a departat de "linia wagneriana" doar intr-un singur caz: sala tronului, despartita doar de o usa masiva de lemn de sala muzicii, este conceputa in stil bizantin, centrat pe o forma ampla de coroana. 140 de trepte din marmura de Carrara duc la un portal, unde trebuia sa fie amplasat tronul lui Ludovic, realizat din aur si fildes. Moartea, demna de operele wagneriene, a regelui a anulat amplasarea tronului. Din pacate, Richard Wagner nu a intrat niciodata in "palatul de vis", regele dorindu-si sa-i prezinte acestuia varianta finala. Clantele usilor sunt in forma de lebada, amintind de operele lui Wagner, cu decor danubian. De altfel chiar numele palatului  se traduce: neu=nou, Schwan=lebada, Stein=piatra. Castelul se afla pe un pisc de piatra, avand si o priveliste minunata: lacuri, paduri si pajisti. Este, intradevar un castel de basm.
Castelul a costat 3 000 000 marci-aur, bursa anuala primita cu titlul privat de la cancelarul Bismarck (300 000 marci) fiind departe de a acoperi gaurile din visteria regala.
Edificiul este deschis zilnic astfel: din aprilie pana in septembrie de la 8:00 la 17:00 iar din octombrie pana in martie de la 10:00 la 16:00, dar timpul de asteptare pentru bilet este foarte mare. Turul dureaza aproximativ 40 de minute iar ghidul vorbeste in engleza sau germana. Se poate cere la intrare un ghid audio. Cel mai apropiat mare oras este München. La bazele castelului sunt oraselele Füssen si Hohenschwangau, unde se afla casele de bilete si unde trebuie lasata masina. De aici se poate alege urcarea pe jos la palat, prin padure, pe alee asfaltata, sau autobuzul turistic care duce aproape de palat sau trasura.
O priveliste incantatoare asupra imprejurimilor dar si a palatului se poate obtine si de pe podul Marienbrücke, aflat foarte aproape de palat,deasupra unei cascade, ce alimenta cu energie electrica edificiul.

Merita de vazut, de asemenea, castelele Linderhof si Hohenschwangau si biserica Wieskirche (bijuterie a rococo-ului bavarez).
De curand, palatul a fost desemnat cel mai vizitat si cel mai fotografiat castel din lume.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu